lørdag 12. august 2017

Samfunnet er helt, ikke stykkevis og delt!


Høyre tar seg mål av å føre en ansvarlig og helhetlig politikk som henger sammen. Da må ulike målkonflikter løses med en balansert politisk tilnærming – det kan være en utfordring i dette svart-hvite mediesamfunnet der raske og enkle svar er trenden. Politikk for energi, miljø, økonomi og velferd henger ubønnhørlig sammen – akkurat som bygd og by er en del av samme helhet.

Det er enkelt å være enig i målet om mindre miljøskadelig bruk av fossile energikilder. Det er også enkelt å være enig i at vi skal beholde den gode velferden vi har på skole, helse og omsorg og andre sosiale goder. Det er også god norsk mentalitet at vi vil ha minst mulig forskjeller i samfunnet og like muligheter for alle. Allikevel handler den politiske retorikken i stor grad om å innta enten-eller-holdning innen disse politikkområder.

Når man snakker om utfasing av oljeutvinning er det mer enn bare miljøhensyn å fokusere på, selv om man også på miljø må erkjenne at det ikke kun er argumenter imot norsk utvinning – den globale etterspørselen etter olje reduseres jo ikke fordi man reduserer produksjonen i Norge; da utvinnes det sannsynligvis bare mer i andre land som ikke nødvendigvis har de samme miljøkravene rundt utvinning som Norge har, i tillegg til at disse kan ta ut en høyere pris.

Den økonomiske siden av saken er det ikke alle som har et like edruelig forhold til heller. Rask nedgang i oljesektoren vil nødvendigvis avstedkomme arbeidsledighet og generell nedgang i de lokalsamfunn der oljeindustrien er bærebjelken. Derfor trenger vi i tillegg til ansvarlig utfasing av oljesektoren, de omstillingstiltak som Høyre i regjering jobber for, slik at det skapes nye arbeidsplasser i andre sektorer.

At vi bruker for mye penger i Norge, er en lettvint ytring – men straks vi skal til å skjære ned på offentlig pengebruk er det ingen som er villige til å bidra. Tvert imot vil alle ha mer til skole, helse, omsorg og annet som gjør det trygt og godt å bo i Norge. Høyre har lenge vært tydelig på at vi må øke inntektene til staten fra privat næring for å kompensere for de reduserte oljeinntektene som innen relativt kort tid kommer, uansett om vi vil det eller ikke – fordi oljen er en ressurs som snart tar slutt. Å få flere til å satse på egen bedrift - styrke eksisterende bedrifter og stimulere til nyetableringer – og slik skape flere arbeidsplasser, er viktigste tiltak for å øke inntektene til opprettholdelse av gode offentlige velferdstjenester.

Det er forstemmende når politisk debatt om skatter og avgifter reduseres til en Robin Hood-retorikk – «å ta fra de fattige og gi til de rike». Å senke formueskatten handler om å redusere skatten på arbeidende kapital (maskiner og produksjonsutstyr) – en skatt som ikke betales av utenlandske selskaper i Norge og derfor er konkurranse
vridende, og som norske bedriftseiere må betale uansett om de har overskudd på driften eller ikke.

Verden er ikke svart-hvit eller oppdelt i fragmenter og sektorer. Derfor må vi også ha en politikk som henger sammen og der ulike målsettinger – som naturligvis ofte er i konflikt med hverandre – behandles og balanseres samtidig.


Høyre er garanten for å føre en politikk som ivaretar helheten og balansen – så er det lov å håpe at også valgkampen vil handle om dette fremfor raske, lettvinte ytringer om fragmenter av helheten.

1 kommentar:

  1. Det er jo lov å håpe..pressen ser ut til å ha en annen agenda enn opplysende debatter, de vil ha show og munnhuggeri, noe som gir liten eller ingen informasjon til velgerne

    SvarSlett